Australianpaimenkoirat ry

Näyttely 

Koiranäyttelyiden tarkoitus on palvella puhdasrotuisten koirien kasvatus-ja jalostustyötä. Näyttelyssä ulkomuototuomari arvioi koiraa suhteessa rotumääritelmään ja antaa koiralle kirjallisen laatuarvostelun.

Uroksen ja nartut arvostellaan erikseen. Sukupuolen lisäksi koirat arvioidaan iän ja muun mahdollisen menestyksen mukaan eri luokissa. Arvosteltavia luokkia ovat: Pentuluokka, juniorluokka, nuorten luokka, avoin luokka, käyttöluokka, valioluokka ja veteraaniluokka.  

Näyttelyissä voidaan myös esittää kasvattajaluokka ja erikoisnäyttelyissä jälkeläisluokka.

Viralliset näyttelyt ovat Suomen kennelliiton hyväksymiä näyttelyitä ja niissä ovat jaossa sertifikaatit (SERTit), kansainvälisissä näyttelyissä kansainväliset sertifikaatit (CACIBit) ja NORD-näyttelyissä NORD-sertifikaatit.

Keräämällä tietyn määrän SERTejä, CACIBeja ja NORD-sertejä koirasta voi tulla Suomen muotovalio, Kansainvälinen muotovalio tai Pohjoismaiden muotovalio. Joillakin roduilla Suomen valioarvoon vaadittavien sertifikaattien lisäksi mahdollisten rotukohtaisen koepalkintovaatimusten tulee täyttyä.

Virallisia näyttelyitä ovat:

  • kansainvälinen koiranäyttely
  • kaikkien rotujen kansallinen koiranäyttely
  • NORD-näyttely
  • ryhmänäyttely
  • rodun erikoisnäyttely 

Vuonna 2016 australianpaimenkoiria esitettiin 70 näyttelyssä, vuonna 2017 84 näyttelyssä ja vuonna 2018 97 näyttelyssä Suomessa (luvuissa mukana myös pentunäyttelyt). Vuosien 2014-2018 välillä eniten koiria on ilmoitettu junior-ja avoimeen luokkaan. Vuosien 2014-2018 välillä 66% koirista on saanut laatuarvostelun Erinomainen, 26% Erittäin hyvä, 6% Hyvä, 1% Tyydyttävä. Loput 1% arvosteluista  jakaantuu melko tasaisesti arvostelun Ei voida arvostella ja Hylätyn välille. (Lähde Koiranet